Durlaget presentation

Föreningen Durlaget bildades redan 1995. Mycket har förändrats genom åren, från att ha varit en förening i Enköping är föreningen nu huvudsakligen verksam inom Stockholms kommun.
Vi spelar huvudsakligen för PRO- och SPF-föreningar samt demens- och äldreboenden. Vi har då med oss ett allsångshäfte med 18 gamla välkända melodier som publiken får välja sånger från samt har även ett valspotpurri och ett potpurri med Sven-Ingvarslåtar.

Vi varvar allsången med instrumentallåtar och turas om att vara allsångsledare. Det är mycket uppskattat och vi kommer ofta tillbaka till samma ställen. F.n. arbetar vi med att ta fram sånghäfte nummer 2.

Vi spelar även för förskolebarn 2 – 5 år. Vi presenterar då de olika instrumenten och spelar de låtar som barnen själva önskar. Det fungerar väldigt bra så länge som de inte går in på dagens ”poplåtar”, då får de sjunga för oss utan instrument. Vi försöker också ha med lite ringlekar. En del barn har aldrig dansat runt midsommarstången och känner inte igen ”små grodorna” och de andra vanliga ringlekarna. Det känns väldigt bra att kunna delge dem den delen av våra folkliga traditioner. Avslutningsvis får de dansa fritt till några glada låtar. Man blir väldigt glad när de säger ”ni kommer väl i morgon också”.

Första gången vi spelade för förskolebarn var på biblioteket i Rotebro. Barnen gick sedan och tjatade på biblioteket och ville vi skulle komma tillbaka. Nästa gång kom det ännu fler dagisgrupper och det var sammanlagt 176 barn – det var lite väl mycket och vi spelar helst för lite mindre grupper.

Det händer också att vi spelar till dans, men danstillfällena inom Stockholmsområdet blir allt glesare.

Vi har ett väldigt bra sammansatt gäng med durspel, dragspel, nyckelharpa, ukulele, gitarr, banjo och bas. Och mycket sång.

Idag består den aktiva spelgruppen av Anita Källås på nyckelharpa, Katrin Englund på ukulele och durspel, Yvonne Hellström på bas, Harald Emericks på durspel, Sture Skogh på dragspel, Calle Edholm på gitarr, Rolf Rundqvist på gitarr och banjo samt Ingalill Dahlén på durspel. Hon fungerar även som gruppens spelledare sedan år 2008.

Vår hemsida, durlaget.se, är väldigt känd – den innehåller noter och ljud till f.n. 170 låtar. Vi kan se att den används flitigt av många, vilket glädjer oss.

Vad vore livet utan sång, spel och dans!