Arkiv

Årsmötet 4 oktober 2020

Årsmötet genomfördes söndagen den 4 oktober med 11 deltagare.

Nyheter i korthet:
° Till ordförande efter bortgångne Inge Carlén valdes Anders Lenander på 2 år
° Ny i styrelsen valdes Lars Persgren 2 år. På konstituerande mötet utsågs Lars till vice ordförande.
° Omval av Kjell Yngerskog, webmaster och sekreterare på 2 år
° Omval av Mikael Higberg, ledamot på 2 år
° Kerstin Tillemar, Thomas Bill, Lilian Eriksson kvarstår ännu ett år
° Benn Elfstedt och Anders Hjälm kvarstår som ersättare 1 år
° Valberedning Bo Gustafsson, Astrid Edlund och Sven-Erik Larsson
° Styrelsen ska ordna så att Durbladet kan skickas digitalt
° Önskemål framfördes om att ordna utbildning i att hålla digitala möten i ZOOM.
° Svenska durspelsföreningen har öppnat en grupp i Facebook, ”Durspelsföreningen”
° Styrelsen har en Facebookgrupp för intern kommunikation.

Durspelsstämman i Mora 12 – 14 april 2019

Drygt 100 spelmän och spelkvinnor samlades i Hotell Kung Gösta för att spela tillsammans under fredag till söndag förmiddag. Liksom tidigare hade Durdraget från Sandviken utlärning av 3 st låtar av Gunnar Persson. Tack Håkan Andersson för engagerat ledarskap!

Kl 11.00 samlades 25 spelglada i ICA Maxi och spelade i en timme. Det blev mycket uppskattat av ICA:s personal och av en del kunder som stannade och lyssnade. Vi fick då visa upp våra spel och framföra durspelslåtar som är en målsättning med vår förening. Tack Bosse Gustavsson för ledarskapet!

På eftermiddagen blev det en hel del buskspel. Årets favorit blev nog Doktore Esperanto La Gun.

Efter middagen skulle vi ha uppträdanden med utlärning av favoritlåtar. Förhandsintresset för detta var måttligt så det blev bara två uppträdanden av Ryck & Tryck och Vädurarna. Därefter mera buskspel.

På söndagen avslutades stämman som vanligt med allspel kl 10 – 11. Därefter hemfärd.

Sammanfattningsvis kan sägas att stämman blev mycket trevlig med engagerade deltagare. Vi saknade förstås vår ordförande Inge Carlén som blev sjuk och inte kunde medverka.

Bilderna är tagna av Johanna Strandberg som var flitig på avtryckaren!

Årsmöte i Svenska Durspelsföreningen 13 april 2019

Vid årsmötet fick styrelsen godkänt för det gångna verksamhetsåret. Två nya ledamöter valdes in i styrelsen, Tomas Bill från Södertälje och Anders Hjälm från Falun. Valberedning blev Astrid Edlund och Bo Gustavsson. Det nya verksamhetsårets satsning kommer att vara deltagande och medverkan i olika spelstämmor samt arrangemanget Durspelens dag. Protokoll publiceras senare.

Nya styrelsen. Inge Carlén saknas p bilden.

Durspelens dag den 21 augusti

På initiativ av bland annat Stig-Arne Sköldberg kommer styrelsen att föreslå Durspelsföreningen att utlysa en ”Durspelens dag”. Tanken med detta är att sprida kännedom om durspelet och durspelandet samt att locka nya, unga och gamla, att börja spela durspel. Medelåldern i durspelskretsen är nog 60+ och en föryngring känns viktigt.

En idé att få alla durspelare att samlas och gå ut på stan, byn, centrum, etc. och spela en stund inför allmänheten, varje grupp i sin hemort. Så stor spridning som möjligt är önskvärd.

Genom att utlysa en ett specifikt datum kan vi få större uppmärksamhet i media. Styrelsen har kommit fram till att det mest lämpliga datumet är den 21 augusti. Det blir lätt att komma ihåg. 21 knappar på diskanten och 8 knappar på basen. Så har de flesta tvåradiga durspel.

Datumet passar bra ur flera synpunkter. Det är fortfarande sommar. De flesta spelgrupperna brukar starta i slutet av augusti och är alltså fulla av energi efter sommarens spelstämmor. Det krockar inte med några andra evenemang vad vi känner till.

Beslut om detta ska vi fatta vid Svenska Durspelsföreningens årsmöte den 13 april 2019 i Mora.

Kom och stötta detta initiativ!

Vid mötet rapporterades att föreningens ekonomi är god.

Durbladet behöver en ny skribent då Calle har avsagt sig uppdraget. Vill vi ha en tidning måste någon anmäla intresse till styrelsen.

Hemsidan saknar material att publicera. Alla spelgrupper har fått erbjudande om att presentera sig i text och bild. Likaså kompositörer. Det finns plats för många fler! Skicka in bidrag till webmaster.

Durspelsföreningens årsmöte blir i Mora den 13 april. Kom och visa ditt stöd och ta ställning till den viktiga frågan om ”Durspelens dag”.

Valberedningen söker kandidater till styrelsen då vi har två stycken som vill hoppa av. Vi behöver personer med allmänna föreningskunskaper. En idespruta och en sekreterartyp önskas i första hand. Hör av dig till oss i styrelsen eller direkt till valberedningen, Stig Lundin.Styrelsen vill att stadgarna Nisse Hagströms fond ändras så att sökande från Sverige premieras.

Styrelsemöte Eskilstuna 16/2 2019

Vid mötet rapporterades att föreningens ekonomi är god.

Durbladet behöver en ny skribent då Calle har avsagt sig uppdraget. Vill vi ha en tidning måste någon anmäla intresse till styrelsen.

Hemsidan saknar material att publicera. Alla spelgrupper har fått erbjudande om att presentera sig i text och bild. Likaså kompositörer. Det finns plats för många fler! Skicka in bidrag till webmaster.

Durspelsföreningens årsmöte blir i Mora den 13 april. Kom och visa ditt stöd och ta ställning till den viktiga frågan om ”Durspelens dag”.

Valberedningen söker kandidater till styrelsen då vi har två stycken som vill hoppa av. Vi behöver personer med allmänna föreningskunskaper. En idespruta och en sekreterartyp önskas i första hand. Hör av dig till oss i styrelsen eller direkt till valberedningen, Stig Lundin.

Styrelsen vill att stadgarna Nisse Hagströms fond ändras så att sökande från Sverige premieras.

Presentationer

Svenska Durspelsföreningen vill gärna bidra till att sprida kunskaper och intresse kring durspel och durspelande. Därför startar vi nu en aktivitet där vi vill presentera olika durspelsföreningar och grupper runt om i Sverige. Om ni skickar text, bild, filmer till oss så publicerar vi era alster så fort som möjligt.

Låt oss utöka det durspelande folket!

Adress kjell@durspelare.se

Vi välkomnar Bo Nyberg som ny medlem

Vem har inte lyssnat sommarhalvåret på programmet Dragspel i P2 och hört Bo Nyberg berätta? Vår sekreterare Laila Söderlund berättar om några möten med Bo Nyberg

När jag för ett antal år sedan började spela durspel, lärde jag känna en durspelare som bodde i Skövde. Han hade ett häfte ” Musik i Skaraborg” med låtar för 1 o 2 radigt. Det fanns även foton och en presentation av dem som förmedlat låtarna. Eftersom jag härstammar från Falun, ringde jag Dalarnas Museum och fick tala med Bo Nyberg. Min fråga till honom var ”Finns det något liknande från Dalarna?”. Han berättade då att han rest runt och intervjuat och spelat in gamla durspelare i Dalarna. Men tyvärr fanns det inte pengar att ge ut materialet. Så gick jag något senare på en durspelskurs där norrmannen Willy Rustad var lärare. Jag minns, att han ifrågasatte, varför vi så gärna ville lära oss norska durspelslåtar, när vi har så mycket gammal fin musik i Sverige. Då vände jag mig än en gång till Bo Nyberg i Falun och undrade om det fanns några låtar från Svärdsjö, mina hemtrakter, som passade för durspel. Och han gav mig tips. När jag nu i somras träffade på honom i Ransäter, där han stod och sålde sin nyutkomna bok ”Det svenska dragspelet” talade jag med honom och dristade mig även att fråga om han var med i Svenska Durspelsföreningen. Nej, det var han inte, men kunde tänka sig att gå med. När han nu flyttat från Dalarna till Kopparberg, skulle det passa fint med en duktig durspelare från dessa trakter i föreningen.

Bo-Nyberg-i-Ransaeter-2011_large2

Och nu kan jag berätta att han är medlem och att han säkert kommer att presentera sig själv framöver. De flesta i föreningen känner honom säkerligen från hans radioprogram Dragspel, som sänds på lördagarna i P2 under somrarna. Förra året hade han ett trevligt program just om durspel, då han besökte Ore Durspelares övningskväll i Boda och även gjorde ett besök hemma hos Lill-Anders. Fina durspelslåtar och trevliga samtal. Fler sådana program står på min önskelista.

Min förhoppning är att vi skall få till stånd ett fint samarbete med Bo, som kan mycket om den gamla fina durspelstraditionen. Han spelar själv durspel och på en nytagen bild av honom i en dagstidning, spelade han på ett Hagström Granesso. Gissa om jag blev glad, jag som själv spelar på ett gammalt Marita-spel.

Välkommen Bo
önskar
Laila ”Maritablå” Söderlund
sekreterare i Durspelsföreningen

det_Svenska_dragspelet

Bo Nyberg har utkommit med boken ”Det svenska dragspelet, del 1 ”, vilken vi fått ta del av. Boken innehåller ett mycket omfattande material om dragspelet. Som titeln berättar, handlar det främst om dragspelets historia ur ett svenskt perspektiv, men även om de tidiga pionjärerna och det arbete som ledde fram till fungerande instrument. För dragspelsentusiaster, liksom för musikhistoriskt intresserade, känns boken som ett måste – trevlig läsning och många fina bilder! För intresserade har Bo Nyberg även en egen hemsida www.nybergmedia.se  där du också kan beställa boken. Om någon undrar så kommer del 2 ut under 2012.

Via länken http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2400&artikel=4601890  kommer du in till programmet Dragspel och avsnittet om durspel.

Påverka nästa säsongs innehåll och skicka in ditt önskemål till Dragspel:
p2dragspel@sr.se
Dragspel

Sveriges Radio P2

105 10 STOCKHOLM