Durspelets dag 21 augusti 2019

Durspelets dag instiftades vid Svenska Durspelsföreningens årsmöte den 13 april 2019.

Onsdagen den 21 augusti 2019 genomfördes det första firandet på c:a 20 platser runt om i landet. Flera hundra spelglada durspelare ställde upp. Många har rapporterat via Facebook och här har jag lagt upp länkar till de filmer jag hittat. Jag tror att man måste ha ett registrerat konto i Facebook för att kunna se inslaget.

I Stockholm skulle vi samlas på Mynttorget, Gamla Stan, men vi tvingades flytta till Slottsbacken på grund av en demonstration. 18 durspelare hörsammade kallelsen och vi spelade för mängder av japanska och kinesiska turister. Nu förväntas durspelandet sprida sig till sydostasien.

Durspelets dag i Stockholm. Filmat av Claes-Göran Bill!

Publicerat av Kjell Yngerskog Fredag 23 augusti 2019

Vi i DURSPELSSMEDERNA i Ankarsrum vill berätta vad vi gjorde på
DURSPELETS DAG 2019.

Vi bjöd in allmänheten till Stadsparken i Västervik (som är huvudort i vår kommun).
Våra 3 spelgrupper var alla representerade, så vi var 20 personer på scenen. Skulle vi vara fler än åhörarna? Men, kan ni tro, det kom över 120 personer.
Ordförande, Fredrik Selldén, berättade och förklarade hur durspel fungerar och spelledare Lasse Andersson ledde en improviserad konsert.

När timmen var gången ropade publiken på mer! Efter ytterligare en avslutning fick de som ville låna spel och prova själva. Är några intresserade så startar vi en nybörjargrupp i höst. Det ljuvliga sommarvädret bidrog till att det blev en mycket trevlig och uppskattad kväll.

I Ljungskile spelade Vildbasarna utanför ICA-butiken.

I Visby spelade ett stort gäng i en promenad genom Gränderna och till sist i Almedalen.

Publicerat av Elisabeth Mattsarve Molin Onsdag 21 augusti 2019

Inslag från P4 Gotland med Elisabeth Mattsarve Molin: Här

I Ulricehamn samlades en stort gäng och spelade på flera ställen i stadens centrum.

Vädurarna firade Durspelets Dag i Ludvika

Durspelets Dag! Vilket roligt initiativ! Tyckte Hanna Embretsen, programledare Morgon i P4 Dalarna. Durspelets Dag inleddes följaktligen med att Bosse Gustafsson, Benn Elfstedt och Göte Adolfsson från Vädurarna, gästade morgonprogrammet i P4 Dalarna och spelade och pratade Durspel och Durspelets Dag. Senare under dagen spelade Vädurarna på Carlaplatsen i Ludvika inför en entusiastisk publik. Många passerade också, flera stanna till en kortare eller längre stund och lyssnade på durspelsmusiken. Även media fanns på plats, bl a mittmedia med Ludvika tidning.

En artikel från tillfället publicerades på nätet och i Ludvika tidning, skriven av Martina Fasen. Här saxas några talande citat ur artikeln: Vädurarna spelar glad folkmusik i rappt tempo. Musik gör väl allt! Alf B 75 år. Det är en häftig upplevelse, jag är verkligen imponerad av bandet, Kasia T 25 år. Det är trevligt. Jag gillar musik, Thea A 15 år. Det är lite fart på musiken. Det tror jag att vi alla behöver, Marianne C 79 år. Visst kan man hålla med om allt detta. Durspelets Dag har kommit för att stanna!
Här kommer en ljudinspelning från Radio Dalarna.
Här är Anders Lenanders video från Ludvika.
Benn Elfstedt, Bo Gustavsson och Göte Adolfsson spelar en glad låt

Durspelets Dag i Östersund. Verknuffaran var på plats på Stortorget och Prästgatan. Svt Jämtland spelade in och sände inslaget i SVT1 Landet runt. Se här!

I Coop i Enånger spelade en tapper durspelare, Marie Sandin, i över två timmar. Heder åt denna insats för durspelet!

I Arvidsjaur spelade tre glada spelmän!

I Matfors spelade ett gäng inne i ICA-butiken.

Durspelets dag i Matfors.

Njut av Durspelets dag!Under onsdagen bjöds du på två tillfällen att njuta av svängiga toner från durspel med mera. Filmen är från klockan 11, med en chans till fanns vid 12.Men stopp, VAD ÄR ETT DURSPEL?Ett durspel är ett till formatet litet dragspel. Vanligast i Sverige är ett tvåradigt durspel. De "stora" dragspelen är en vidare utveckling av durspelet, som har anor från sent 1800-tal.Det tvåradiga durspelet har 21 diskantknappar och 8 basknappar, eller 21/8 – alltså 21 augusti.Läs mer om durspel på www.durspelare.se/

Publicerat av ICA Supermarket Matfors Onsdag 21 augusti 2019