Anders Hjälms berättelser

Några glimtar från de stämmor som jag, Anders Hjälm, besökt under året.

Tällbergsstrandens stämma 19-21 augusti

Vi åkte dit på torsdagen och många hade redan anlänt. På kvällen spelades det buskspel på scenen med Duracellerna och några till. Under fredagen anlände flera durspelare.

Kl. 19.00 ska vi marschera in på dansbanan men det har börjat regna. Då samlas vi på banan direkt och allspelet börjar. Dansspelningarna kör sedan igång på två banor med olika grupper. Det var blött, så buskspelet kom av sej lite. På lördagen startar man med att gå tipspromenad med kluriga frågor. Olika grupper spelar på hotellen som vi besöker, det regnar lite just då. Mina barnbarn kommer och jag blir farfar under kvällen också, men det löser sej, dom var med när vi spelade till dansen. Gustav kompade för fullt. Bosse Eriksson kom på besök hos oss. Bosse Önander kom också senare och berättade om hur man taglar om en stråke och var man köper tagel. Intressant.  Klockan hann bli 02.30 innan läggdags, men vad gör det, när man har kul med sina vänner.

Trevligt att så många durspelare från Hälsingland kommer till stämman.

Tyllsnäs stämman 5-7 augusti

Den ligger strax söder om Borlänge, naturskönt på en udde där Dalälven och Tunaån flyter samman. Det var ca 160 vagnar och husbilar där. Bra arrangemang, med stor loge att vara i, även om det skulle regna. Mat, stugor och bad finns även att tillgå.

Fredag kväll: kl 19.00 Allspel och spelning av Borlänge dragspelare och durspelare, vidare spelning av en finsk ungdomsgrupp mellan 11- 25 år, ca 30st. Fantastiskt duktiga! Vidare spelades dansmusik av olika grupper.

Lördag fm: Avresa till Kupolen köpcenter med spelning där ca 1 timme.

Durspelarna åkte till Torsångs café för spelning under ca 1 timme.

Allspel igen och uppträdande av olika grupper, kända och okända. Efter uppträdandena fortsatte dansen till olika grupper.

Lördagens vackra väder lockade många besökare, logen var fullsatt under eftermiddagens program, stämningen var på topp och vi hoppas innerligt att stämman blir kvar ute på Tyllsnäs udde. För att inte tala om Lasse Nyberg och hans roliga historier, bara det är värt ett besök.

Tyllsnaes2_large2

Tyllsnaes3_large2

Tyllsnaes_large2

 

Gla-Musikfestivalen i Hallen, 29-31 juli

I våras sa jag till Marianne Broström att det skulle vara roligt att besöka Hallen stämman.  Hon ordnade rum åt oss, så det var bara att packa igen och åka. Vi anlände till Hallen vid 17-tiden på torsdagen, träffade Marianne med broder Folke och åt och förberedde oss inför kvällen.

Mycket med norrmän – och det betyder full rulle på spelningarna. Vi träffade Thor, Ingvar och Kerstin med flera bekanta förstås. När vi senare kom fram till öltältet var Conny Axelsson och Conny Hagström också där och många flera. Först spelade Conny Hagström några låtar från scenen i tältet. Sedan blev det spel av Conny A, som när han är i högform sitter och studsar på stolen. Så tog vi tillsammans över där ett tag. Det var en sådan där höjdarspelning som jag hoppas man får vara med på någon gång ibland. Tack Conny A och Conny H, då var fredag kväll räddad.

Lördag fortsatte med allspelning och uppspelning av olika grupper men det delades ut olika utmärkelser också. Bl.a. blev vår spelkompis Bert Olsson från Hoverberg (Svenstavik) Årets Profil, för sitt positiva sätt att leva trots att han sitter i rullstol. Han spelar både cittra och durspel. Vilka härliga människor man känner! Han har vid sin sida en duktig hustru också!

Vi skulle köra repris på lördag också, men vi hann bara några låtar innan Ovikens spelmanslag började ta över och byta tonart, så var den kvällen sabbad för oss.

Vi provade att byta plats men samma fart som fredag blev det inte. Själv lyssnade jag på flera av de unga duktiga norrmännen. En mycket trevlig stämma. Storsjön låg spegelblank i tre dagar, bara det!  Varmt och fint väder. Innan resan hem besökte vi Bydalen o Höglekardalen, och kunde beskåda de fina vyerna både dit och åter.

Hallen_large2

Bjuråkers stämman 15-17 juli

Vi kom till Bjuråker på fredag eftermiddag efter att vi genat över skogen från Järvsö till Delsbo, på den så kallade kalvstigen, ett dåligt beslut då hela sträckan höll på att repareras!! Vägen är säkert bra nästa år. Det blev lite spel hos Ingvar Sving under kvällen.

Lördag kväll var det gästernas afton. Då marscherade vi in från campingen till scenen och spelade några låtar. Det fortsatte sedan med buskspelning till midnatt och lite till.

Stämman är på söndagen och börjar med högmässa i kyrkan. Sedan marscherar man till Forngården med häst och vagn i täten, plus spelmän. Det är en gammal och genuin stämma med både musik och dans, plus alla lokala maträtter, dit det är långa köer hela tiden.

Bengan Jansson och ”Klint Olle” syntes där och uppträdde på scen och till dans.

Här skulle vi nu avtacka Kerstin Tillemar. Kenneth Carlsson skulle hålla i det och jag lovade att bistå honom. Jag tog kontakt med Ingvar Sving så han skulle hjälpa oss att arrangera det på ett bra sätt, utan att Kerstin skulle ana något. När Dellenbälgarna hade sin spelning på scenen så kallade de in förstärkning av oss. Efter spelningen delade vi ut en presentcheck och blommor till Kerstin, som blev mycket överraskad och glad. Publiken var också med på noterna och applåderade henne ordentligt. Det här kändes rätt tyckte Kenneth och jag!

Bjuraaker1_large2

Bjuraaker2_large2

Bjuraaker3_large2

 

Ransäter stämman 7-10 juli

Vi bestämde oss för att åka till Ransäter redan på onsdag kväll. Det var ganska varmt ute, så vi åkte vid 19-tiden och anlände vid 23-tiden på kvällen. Det var väldigt lite trafik, men det var ju fotbolls-VM för damer förstås. Lars-Åke tog emot oss och sa det var en bra orkester på den moderna banan så vi tog en fika och körde igång med dans direkt. Vi bodde väldigt bra och nära och vi tycker att man får mycket för pengarna där.

Inge Carlén hade anmält oss (Bosse G, Lars-Åke, Lennart O o Anders H) till dansspelning och uppspelning på scenen.  Kompade gjorde Christian Berger o Tomas Tjäder. Vi spelade på loge C på fredag kväll, samt på scen A på lördag kväll. Vi deltog även i ett rekordförsök med att vara minst 1000 dragspelare som skulle spela på scen A men regnet förstörde. Ca 750 kom trots det dåliga vädret. Dansspelningen gick väldigt bra men uppspelningen med lite arrangemang funkade inte till 100 %  p g a bland annat medhörningsproblem och vår placering. Man lär sig något nytt varje dag….

Jag träffade mina vänner från Norge där som vanligt. Det är en kul vecka med möjligheter att lyssna på många andra grupper, dansa, m.m.

Ransaeter_large2

Bjursåsstämma 17-19 juni

Det är en dragspelsstämma som ligger mycket fint till vid Bjursås Camping. Det är tyvärr tredje året den har genomförts i regn. Synd om arrangörerna som gör sitt bästa trots vädret.

Vi är några durspelare som kommer och försöker att lätta upp stämningen men vädret rår man inte på. Söndagen bjöd på bättre väder men det var så dags då. Uppspelning av grupper och dans finns på programmet. I år var det även två tjejer som spelade countrymusik för oss och som var i Bjursås under den veckan. Jag hade ett barnbarn, Molly, med mig så hon skulle se hur kul vi har tillsammans när vi spelar.

Bjursaas_large2

Resa till Oslo med spelmän 2-5 juni

Min fru informerade mej om att vi skulle åka med till Norge 2-5 juni efter att hon pratat med Gerty, Bosse Gustavssons fru. Vi hade faktiskt pratat om att minska ner på antalet stämmor något. Men vi anmälde oss till Örebro och Elisabeth Ragneråds resor. Det var verkligen ett lyckokast. Resan dit för oss var i längsta laget då den utgick ifrån Smedjebacken via Västerås, Karlstad och Oslo. Vi bodde även 6 mil nordväst om Oslo. Det hette Jevnaker där vi bodde. På kvällen när vi kom fram tränades på programmet som vi skulle uppträda med i Oslo nästa dag. Vi hade i förväg fått veta vilka låtar som skulle spelas där.

Första dagen åkte vi tillbaka till Oslo och Frognerparken (Vigelandsparken) där vi hade en 1-timmeskonsert. Efter lunch i parken åkte vi tillbaka till Hönefoss och tittade på ett dragspelsmuseum. På kvällen reste vi ut på landet och hade samkväm med norska vänner på en före detta lantgård med mat, musik o dans, ca 130 gäster.

Andra dagen hade vi fritt på fm, sedan hade ett folkdanslag uppvisning för oss vid Hadelands glasbruk. Där hade vi konsert efter danslaget, och sedan tittade vi på tillverkningen. Kvällen avslutades med stor grillfest med mycket mat och musik och ca 130 gäster igen.

Söndag hemåt igen. Hade gärna stannat kvar i Oslo och tittat på Karl-Johann och Holmenkollen och hoppat över dragspelsmuseet. Annars mycket nöjd med resan! Stiftade många nya trevliga bekantskaper under resan. 

Oslo_large2

 

 

Mora stämman på Kung Gösta 15-17 april

Den känns som på hemmaplan och är ju vår årsmötesstämma. Kerstin Tillemar hade avsagt sig omval som sekreterare, och deltog inte heller på grund av förhinder privat. Efter så många år som hon arbetat i styrelsen måste hon avtackas på ett bra sätt. Några ville avtacka henne i Hudik på deras stämma, men vi var några som ville att hon skulle avtackas på hemmaplan, alltså i Bjuråker, där hon är välkänd, och där den stora allmänheten skulle få höra om hennes mångåriga arbete i durspelsföreningen. Problemet var att ingen av ordf el vice kunde ställa upp, så kassören Kenneth C och jag fick ta på oss att ordna till detta.

Årsmötet blev ganska välbesökt denna gång och flera saker kom upp till diskussion. Bl.a. föreningens målsättning. Detta står det väldigt klart i våra stadgar om, vad vi ska syssla med. En stor och viktig fråga är hur vi ska kunna få in nya unga medlemmar. Det ska köpas in några durspel som man kan låna ut och köra någon kortare kurs i samband med en del stämmor. Då måste det annonseras bra i förväg.  Medlemmarna vill att några kurser erbjuds i samband med stämmorna. Det finns olika typer av utbildningar, som t.ex. i Ankarsrum.

Ovasidur har ett mycket bra program med en musikalisk show som inte går av för hackor.

Det kräver säkert mycket med tid och glada skratt att planera och genomföra detta. Stämman är mycket trivsam tycker vi alla.  Tusen tack från oss alla.

Mora1_large2

Mora2_large2

Spelmansstämma i Säter 2 april

Ligger i min hemkommun så vi, Vädurarna, brukar vara där. Det är även ett gäng från Salatrakten som brukar spela upp på scenen.

Stämman börjar på em med allspel och sedan pågår den med uppträdanden, dansspelning samt buskspel till framåt midnatt.

Mat och dryck finns att köpa under hela dagen och kvällen. En utflykt dit är inte fel, då det vid den tiden på våren är lite lågsäsong på våra stämmor.

Hälsningar från Anders Hjälm