Uppmaning från Anders Lenander

15.05.2012 21:46

Ut på gator och torg! Återta gatorna! Reclaim the streets!

För den som inte vet det, kan jag berätta att det är helt fritt att framföra gatumusik på offentlig plats, varhelst man önskar. Det behövs inget tillstånd – det är bara att spela!

Sedan flera år har gatumusiken även flyttat ut i Stockholms förorter. I många fall är det kvinnor från Rumänien,  hittvingade, hitlurade eller som kommit av egen kraft, som framför dragspelsljud, ingen av dem kan spela; ett slags fingrande över tangenterna. Jag har inga synpunkter på att fattiga och utstötta människor på det här sättet försöker få ihop till sitt uppehälle – för mig får de gärna hålla på; men det jag har synpunkter på är att deras fingrande kan ge en missvisande bild av vad dragspel och dragspelsmusik är.

När jag var barn kom en italiensk luggsliten gatumusiker till vårt bostadsområde. Förmodligen hade han vandrat genom hela Europa. Han spelade dragspel. På ryggen hade han en bastrumma som slogs an med en klubba som var fäst vid höger armbåge. Ovanpå trumman satt en Hi-hat, från Hi-haten gick ett snöre ner till höger bakfot och när foten trampades ned ljöd Hi-haten samtidigt som han slog an trumman. Han kunde verkligen spela dragspel. Han dansade runt och spelade, som jag minns det, Valencia och Funiculi Funicula. Det här gjorde ett djupt intryck på mig och från dagen har jag“älskat” dragspel och dragspelsmusik.

Jag är ofta i Farsta Centrum, så den dragspelsfingrande damen har jag hört många gånger; det är samma fingrande som pågår i timmar. Det som dock fick mig att reagera var en liten pojke som kom med sin mor. Pojken utropade glatt: Titta tanten spelar! Hans mor svarade, att hon spelar dragspel! Nej! Tänkte jag, hon spelar inte dragspel – hon fingrar på dragspel, det är inte musik, utan bara ljud. Att spela dragspel är något helt annat.

Jag funderar på om man inte borde göra något åt saken, att återta gator och torg – det offentliga rummet. Det finns en sida som heter http://gatumusikanterna.se/ . Sidan är nystartad av par unga tjejer och kan ge en del tips. Är det någon eller några som känner för att bli gatumusikanter så är det faktiskt bara att ge sig ut på gator och torg och sprida durspelets och dragspelets evangelium/glada budskap. Det här kan göras på många olika sätt och i många olika former – kanske några träffas en lördag ett par timmar i stadens/ortens centrum och spelar och sprider budskapet.

Anders Lenander