Bjuråkersstämman 15 – 19 juli 2019

Årets stämma i Bjuråker bjöd på ganska kallt och varierat väder vilket gjorde att spelmännen ofta höll sig i sina förtält. Men, på själva stämmodagen sken solen som om den visste hur mycket folk som skulle samlas på hembygdsgården. Det var mer än 10000 besökare på söndagen som njöt av underhållningen och gammelmaten.

Durspelsföreningen var nästan först på plats.

Programmet:

För oss durspelare regnade programpunkten ”Gästernas afton” bort. Men, skam den som ger sig! På lördagen blev det stabilare väder och vi satsade på att genomföra durspelsmarschen och allspelet då. Vi kallade den spontana marschen för ”Klavertramp”, med viss förhoppning om att några dragspelare också skulle dyka upp.

Ett trettiotal durspelare, nyckelharpor, Gitarrister, basister, tvättbräderazzlare med pling plong, och någon enstaka dragspelare ställde upp i leden. Vi marscherade till dansbanan och stora scenen till tonerna av Fredriks gånglåt och Vägen till dalstuga.

Det blev en aning kritiskt när ingen av de önskade spelledarna dök upp. Vad skulle vi göra? Svenska Durspelsföreningen måste visa handlingskraft och därför skickades jag, ”värsta rookien”, fram att leda hela tåget. Som tur var den församlade eliten mycket förstående inför mina våndor och det hela avlöpte till belåtenhet, i varje fall vad jag i efterhand fick veta.

Vi inledde allspelet med en minuts tystnad till minne av Inge Carlén som gick bort den 27 juni. Inge brukade leda detta allspel med bravur.

Kyrkmarschen och påföljande allspel blev ingen durspelssuccé. Den som valde repertoaren och tonarterna hade nog inte reflekterat över att i förväg ange låtar och tonarter. Bess dur är definitivt inte gångbart på våra durspel. Inte heller G moll och D dur. Kan vi få önska G dur, C dur och A moll till nästa år. A dur, D dur och H moll kan gå men då måste vi ha två olika spel med oss.

På scenspelet uppträdde ett durspelsgäng, Ryck & Tryck från storstockholm.

Rapporterat av Kjell Yngerskog