Vi välkomnar Bo Nyberg som ny medlem

Vem har inte lyssnat sommarhalvåret på programmet Dragspel i P2 och hört Bo Nyberg berätta? Vår sekreterare Laila Söderlund berättar om några möten med Bo Nyberg

När jag för ett antal år sedan började spela durspel, lärde jag känna en durspelare som bodde i Skövde. Han hade ett häfte ” Musik i Skaraborg” med låtar för 1 o 2 radigt. Det fanns även foton och en presentation av dem som förmedlat låtarna. Eftersom jag härstammar från Falun, ringde jag Dalarnas Museum och fick tala med Bo Nyberg. Min fråga till honom var ”Finns det något liknande från Dalarna?”. Han berättade då att han rest runt och intervjuat och spelat in gamla durspelare i Dalarna. Men tyvärr fanns det inte pengar att ge ut materialet. Så gick jag något senare på en durspelskurs där norrmannen Willy Rustad var lärare. Jag minns, att han ifrågasatte, varför vi så gärna ville lära oss norska durspelslåtar, när vi har så mycket gammal fin musik i Sverige. Då vände jag mig än en gång till Bo Nyberg i Falun och undrade om det fanns några låtar från Svärdsjö, mina hemtrakter, som passade för durspel. Och han gav mig tips. När jag nu i somras träffade på honom i Ransäter, där han stod och sålde sin nyutkomna bok ”Det svenska dragspelet” talade jag med honom och dristade mig även att fråga om han var med i Svenska Durspelsföreningen. Nej, det var han inte, men kunde tänka sig att gå med. När han nu flyttat från Dalarna till Kopparberg, skulle det passa fint med en duktig durspelare från dessa trakter i föreningen.

Bo-Nyberg-i-Ransaeter-2011_large2

Och nu kan jag berätta att han är medlem och att han säkert kommer att presentera sig själv framöver. De flesta i föreningen känner honom säkerligen från hans radioprogram Dragspel, som sänds på lördagarna i P2 under somrarna. Förra året hade han ett trevligt program just om durspel, då han besökte Ore Durspelares övningskväll i Boda och även gjorde ett besök hemma hos Lill-Anders. Fina durspelslåtar och trevliga samtal. Fler sådana program står på min önskelista.

Min förhoppning är att vi skall få till stånd ett fint samarbete med Bo, som kan mycket om den gamla fina durspelstraditionen. Han spelar själv durspel och på en nytagen bild av honom i en dagstidning, spelade han på ett Hagström Granesso. Gissa om jag blev glad, jag som själv spelar på ett gammalt Marita-spel.

Välkommen Bo
önskar
Laila ”Maritablå” Söderlund
sekreterare i Durspelsföreningen

det_Svenska_dragspelet

Bo Nyberg har utkommit med boken ”Det svenska dragspelet, del 1 ”, vilken vi fått ta del av. Boken innehåller ett mycket omfattande material om dragspelet. Som titeln berättar, handlar det främst om dragspelets historia ur ett svenskt perspektiv, men även om de tidiga pionjärerna och det arbete som ledde fram till fungerande instrument. För dragspelsentusiaster, liksom för musikhistoriskt intresserade, känns boken som ett måste – trevlig läsning och många fina bilder! För intresserade har Bo Nyberg även en egen hemsida www.nybergmedia.se  där du också kan beställa boken. Om någon undrar så kommer del 2 ut under 2012.

Via länken http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2400&artikel=4601890  kommer du in till programmet Dragspel och avsnittet om durspel.

Påverka nästa säsongs innehåll och skicka in ditt önskemål till Dragspel:
p2dragspel@sr.se
Dragspel

Sveriges Radio P2

105 10 STOCKHOLM